Noord-Holland verklaart greenports tot speerpunt

De provincie Noord-Holland verklaart de agribusiness, waaronder de greenports Aalsmeer en Noord-Holland Noord, tot speerpunt van haar beleid. Dat staat in het coalitieakkoord 2015–2019 ’Ruimte voor groei’ dat VVD, D66, PvdA en CDA onlangs hebben gepresenteerd.

Uit het akkoord blijkt dat de provincie zich de komende jaren wil gaan inzetten op innovaties als precisielandbouw en de teelt van gewassen op water. Verder wil de coalitie in sommige gevallen een tweede agrarische bedrijfswoning gaan toestaan.

Nevenactiviteiten
Daarnaast zullen ook in kassen nevenactiviteiten worden toegestaan, mits die niet leiden tot beperkingen in de bedrijfsvoering van bestaande agrarische bedrijven.

Verder wil de provincie focussen op duurzaamheid en streekproducten. Daarbij wordt de biologische landbouw als kraamkamer voor de reguliere sector beschouwd. Het verschil tussen de biologische en reguliere sector moet volgens de coalitiepartijen kleiner worden. Vanuit de greenports moet volgens hen daarom worden geïnvesteerd in projecten die duurzame landbouw bevorderen. De provincie is dan bereid financieel bij te springen.