Via een gezamenlijk fonds van de waterschappen blijft er tot en met 2019 jaarlijks € 137.000 beschikbaar voor projecten om in de glastuinbouw tot een nagenoeg nulemmissie te komen in 2027. De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa), de beheerder van het fonds, heeft dat onlangs besloten.
Uit het Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw, zoals het fonds officieel heet, zijn sinds de oprichting in 2012 volgens Stowa diverse projecten financieel ondersteund. Daardoor is veel kennis opgedaan over manieren om de emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen vanuit de glastuinbouw naar het oppervlaktewater, terug te dringen.
Bewustwording
Bij de selectie van nieuwe projecten zal de focus komen te liggen op het toepassen van beschikbare kennis en maatregelen door de ondernemer op zijn bedrijf. Een onderwerp dat extra financiële ondersteuning krijgt is ’bewustwording van eigen handelen’. De waterschappen vinden het namelijk belangrijk dat ondernemers nadenken over hun werkwijze en hoe die kan bijdragen aan het verminderen van emissies, zo meldt Stowa.
Daarnaast blijft er ruimte voor financiële steun vanuit het fonds voor andere projecten die kennis opleveren over emissiebeperking vanuit de glastuinbouw. De waterschappen stimuleren ondernemers projecten in groepsverband op te pakken.