Kamp zet vol in op restwarmte en duurzame warmte

Nederland moet de komende jaren minder afhankelijk worden van aardgas en snel gaan overstappen op het gebruik van restwarmte en duurzame warmte zoals geothermie. Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in zijn Warmtevisie die hij op 2 april naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om de transitie van aardgas naar restwarmte en duurzame warmte te versnellen, wil Kamp regionale projecten met (rest)warmtenetten in de startfase gaan faciliteren. De glastuinbouw kan aankoppelen op zo’n net en warmte voor bijvoorbeeld woningen leveren.

Kamp wil dergelijke projecten ondersteuning bieden door daarbij de kansen voor warmtebesparing en warmtelevering in onder meer de glastuinbouw in beeld te brengen. Hij is verder bereid mee te helpen bij het opstellen van een business case en het vaststellen van de financieringsbehoefte voor zo’n warmtenet. Mogelijke knelpunten in wet- en regelgeving wil hij wegnemen.

Het plan voor een warmterotonde in Zuid-Holland waarbij zowel havenwarmte als warmte uit de glastuinbouw – waaronder geothermie – wordt gebruikt, juicht de minister toe. Ook over het versnellingsplan Aardwarmte waarmee de glastuinbouw vorig jaar kwam, is hij enthousiast. Uit zijn warmtevisie blijkt dat Kamp hoge verwachtingen heeft van ultradiepe geothermie (dieper dan 3,5 km).

Warmte-koudeopslag
Ook het gebruik van warmte-koudeopslag (WKO) neemt in de warmtevisie van Kamp een voorname plaats in. De bewindsman wijst erop dat in Zuid-Holland via pilots wordt bezien wat de effecten zijn van het ondergronds opslaan van water warmer dan 25ºC, het wettelijke maximum. Afhankelijk van de uitkomst daarvan zal Kamp bekijken of er reden is van deze grens af te wijken.