Op 1 april gaat een groot onderzoeksprogramma van start naar energiebesparing in de glastuinbouw, met de naam ‘LED it be’. Voor het onderzoek naar ledlicht, dat ruim vijf jaar zal duren, is 3,3 miljoen euro beschikbaar. De grootste financier is de Stichting Technische Wetenschappen (STW), die 2,3 miljoen in het project steekt. Een miljoen euro is afkomstig uit het bedrijfsleven.
Het project wordt geleid door Leo Marcelis, hoogleraar bij Wageningen UR. In totaal zullen er elf onderzoekers aan werken. In april gaat de eerste onderzoeker aan het werk. In oktober komen daar vijf personen bij, en later wordt dat nog verder uitgebreid.
Vanuit het bedrijfsleven dragen bij: : LTO Glaskracht Nederland, Philips, Hortimax, Bejo Zaden, Nunhems, Rijk Zwaan, B-Mex, Plantenkwekerij Van der Lugt en de Westlandse Plantenkwekerij.
Al het onderzoek wordt gedaan met tomaat. De redenen hiervoor zijn dat tomaat een belangrijk gewas is en dat er al veel over bekend is.
Het onderzoek begint met het screenen van jonge tomatenrassen op hun reactie op verschillende kleuren ledlicht. Hierbij gaat het onder meer om fotosynthese, groei, ziekteweerbaarheid en het gedrag van de huidmondjes. Vervolgens worden ook de reacties van planten in latere stadia onderzocht.
Volgens Marcelis kan de glastuinbouw 60% aan elektriciteit besparen door licht beter te benutten.
– 30% doordat ledlampen elektricitieit efficiënter in licht omzetten. Op dit moment hebben ze al 25% efficiëntere omzetting dan Son-T.
– 15% door een betere lichtabsorptie door het gewas door betere positionering van de lampen en aanpassing van de gewasopbouw.
– 10% besparing is mogelijk door een betere benutting van het licht voor hogere fotosynthese door lichtkleuren te kiezen die optimaal zijn voor fotosynthese en huidmondjesopening
– 5% elektriciteit is te besparen door de verdeling van assimilaten te optimaliseren. Kunnen we er voor zorgen dat er meer assimilaten naar de vruchten in plaats van bladeren, stengel of wortel? Dit is mogelijk te verbeteren door slim gebruik te maken van lichtkleuren.
– Verder is het mogelijk om energie te besparen op de vochtregeling en door de weerbaarheid tegen ziekten te verhogen.