PPO-rapport: ’Import speelt aanzienlijke rol bij niet-toegestaan residu tuinplanten’

Volgens PPO Wageningen UR is het aannemelijk dat het vorig jaar door Greenpeace aangetroffen residu van niet-toegestane middelen op tuinplanten voor een aanzienlijk deel afkomstig is uit het buitenland.

Dit blijkt uit het recent gepubliceerde rapport ’Ketenanalyse residu gewasbeschermingsmiddelen’. Het onderzoek is uitgevoerd door PPO Wageningen UR op verzoek van KAVB, Anthos en de LTO Vakgroep Boomkwekerij en Vaste Planten.
Er zijn voor dit onderzoek geen nieuwe monsters van tuinplanten genomen, maar PPO Wageningen UR heeft de bevindingen van Greenpeace uit het voorjaar van 2014 geanalyseerd.

Andere EU-landen
Bij tuinplanten werden door Greenpeace residuen aangetroffen van niet-toegelaten middelen in Nederland. Volgens het onderzoek van PPO Wageningen UR is het aannemelijk dat het merendeel van deze residuen het gevolg is van toegelaten toepassingen in andere EU-landen. Voor een tiental van de ongeveer 180 residuen op de tuinplantenmonsters, is het aannemelijk dat deze het gevolg zijn van niet-toegelaten toepassingen in Nederland en/of andere EU-landen. Het rapport noemt hierbij onder andere België, Duitsland, Italië en Frankrijk.

Residu ’verklaarbaar’
De onderzoekers noemen in het rapport de aantallen residuen per monster, die eerder door Greenpeace zijn aangetroffen, ’verklaarbaar’. In de betreffende gewassen zijn een groot aantal stoffen toegelaten en in de praktijk van gewasbescherming spelen onder ander het voorkomen van resistenties, de specifieke werking van de middelen en het versterken van de werking door combinaties van actieve stoffen een rol. In meerjarige gewassen kunnen volgens het rapport bovendien residuen van meerdere teeltjaren in lage gehaltes worden aangetroffen.

Bijen
Over de mate van schadelijkheid voor bijen van de aangetroffen residuen zegt het PPO Wageningen UR-rapport dat van de toegestane middelen het gebruik valt ’binnen het als veilig beoordeelde gebruik van de betreffende middelen’.
Bij tuinplanten in pot werden door Greenpeace ook een vijftal stoffen aangetroffen die matig tot zeer giftig zijn voor bijen. Volgens het PPO Wageningen UR-rapport is blootstelling en/of opname mede bepalend voor het daadwerkelijke risico voor bijen.

Bron: De Boomkwekerij