Afgelopen maandag kwamen ontwerpers, groenondernemers, zorgaanbieders en de wetenschap samen voor het symposium ‘Blooming Cities’. Een initiatief vanuit de sierteelt om ‘groen’ en ‘gezondheid’ aan elkaar te verbinden.
Wat we allang weten wordt maar weer bevestigd: groen maakt gezond. De jonge onderzoekster van de VU toont de zaal de ene grafiek na de andere. In de wijk, de zorginstelling en het ziekenhuis blijken mensen gelukkiger te worden en beter te herstellen als een aangename natuurbeleving daar onderdeel van is. So far so good.
De zaal reageert enthousiast. Als groen zo belangrijk is, waarom doen we daar dan nog te weinig mee? Dit blijkt lastiger te liggen. Onbekend maakt onbemind. In de zorg is men vooral bezig met budgetteren op primaire zorgaspecten. Klinische behandelkamers en meer handen aan het bed. Een integrale aanpak waarbij ook de buitenruimte op waarde wordt geschat, blijkt nog te weinig te gebeuren. Enkele uitzonderingen daargelaten.
We zien hoogwaardige voorbeelden van daktuinen, natuurzones en zelfs een chemotuin, waar je in een prettige buitenomgeving je chemokuur kunt ondergaan. Wat ik heel boeiend vind is dat het ook met minder geld kan. Bij een verzorgingstehuis in Zaandam wordt door vrijwilligers de natuur op een hele basale manier bij de bewoners gebracht. Dus niet de bewoner naar buiten maar de natuur naar binnen. Tuin aan tafel heet het project: de buitenkeuken als tuin naar binnen. Fantastisch!
Van Helvoirt Groenprojecten toont hoe het in de wijk kan. Door samenwerking met wijkraad, IVN en ouderenzorg wordt door middel van groen meer sociale coherentie gerealiseerd. Groen als bindmiddel in de wijk! Jasperina Venema van Van Helvoirt: „De wijk, dat is immers het nieuwe verzorgingstehuis van de toekomst. Dáár moet het gebeuren. De opgave is dat mensen zich weer identificeren met hun wijk. Meer betrokkenheid en meer oog voor elkaar. Dat vraagt wel meer van het groen om daar betekenis aan te geven. Dus zul je met elkaar in gesprek moeten. Bottom up! Dat dit meer vaardigheden vraagt van de hovenier in de wijk is evident. Hoveniers zullen meer en meer oog moeten krijgen voor het menselijk aspect. Alleen zó kunnen we groen betekenis geven en het op de agenda krijgen van beleidsmakers.” Waarvan akte.