LTO Glaskracht Nederland ziet niet langer een rol voor kolenwarmte weggelegd in de ontwikkeling naar een klimaatneutrale warmtevoorziening voor de Westlandse glastuinbouw. Daarmee laat de brancheorganisatie haar eerdere standpunt los dat kolenwarmte gedurende de energietransitie tijdelijk en onder voorwaarden nodig zou kunnen zijn.
Kolenwarmte is, zo vindt LTO Glaskracht nu, niet nodig omdat er als alternatief voor aardgas voldoende andere warmtebronnen zijn, zoals aardwarmte en restwarmte uit biomassaverbranding. Het potentieel van geothermie is in het Westland groot. De organisatie wijst daarbij op de huidige twee geothermiebronnen Green Well Westland en Harting Holland, maar ook op aardwarmteprojecten die in ontwikkeling zijn, zoals Aardwarmte Vogelaer, Nature’s Heat, Noordland Kapittelland en het diepe-geothermieproject Trias Westland.
Geothermie in haven
Daarnaast starten in het Rotterdamse havengebied initiatieven met diepe geothermie waarmee eerst stoom geleverd wordt aan de industrie. Door een warmtenet te ontwikkelen, kan de vrijkomende restwarmte volgens LTO Glaskracht naar het Westland. Verder zijn er verbeterde mogelijkheden voor biomassaverbranding en ontstaan er mogelijkheden voor elektrisch verwarmen.
LTO Glaskracht werkt aan een aanpak waarin clusters van glastuinbouwbedrijven de basis leggen voor lokale warmtenetten, die geleidelijk zullen aansluiten op een groter net of de Warmterotonde Zuid-Holland. Parallel daaraan zoekt de organisatie naar nieuwe CO2-bronnen, waarbij gewerkt wordt aan CO2-afname door Ocap van energieafvalbedrijven AEB en AVR.
Rotterdam en Westland
Vorige week liet de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg al weten dat de havenstad geen restwarmte gaat afnemen van de twee nieuwe kolencentrales van energiebedrijven Engie en Uniper op de Maasvlakte. De gemeente Westland liet begin deze week via lokale media doorschemeren niets te zien in het afnemen van restwarmte uit kolencentrales.