Op weg naar duurzame gewasbescherming moet ’wij-zij gevoel’ verdwijnen

Telers hebben er veel baat bij als ze in de discussie rond gewasbeschermingsmiddelen gezamenlijk optrekken met ketenpartijen, onderzoek, overheid en maatschappelijke organisaties. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, bleek tijdens een debat hierover op 9 november bij Koppert Biological Systems.

De rode draad tijdens het debat was dat als beter naar elkaar wordt geluisterd de omslag naar duurzame groene gewasbescherming is te versnellen en dat hieruit weer nieuwe marktkansen kunnen ontstaan. Die intentie is er over het algemeen wel, maar ieder met zijn of haar eigen agenda. Helma Verberkt, beleidsspecialist plantgezondheid bij LTO Glaskracht Nederland, riep alle betrokkenen op om gezamenlijk te werken aan een groene lijst van maatregelen in plaats van een zwarte lijst aan middelen.

Piet Boonekamp, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), somde in zijn openingswoord in ieder geval op wat in zijn visie nodig is om stappen in duurzame gewasbescherming te maken:
• onderzoek en innovatie naar weerbare planten en teeltsystemen;
• acceptatie van moderne gen-technieken;
• verbeterde regelgeving rond groene gewasbeschermingsmiddelen en -methoden en laag risico middelen, mits geïntegreerd in een weerbaar systeem.
Deze drie uitgangspunten zullen leiden tot waardecreatie van agrarisch producten.

Het debat werd georganiseerd wordt door de KNPV, LTO Glaskracht Nederland en Artemis.

Meer over het debat en antwoord op de vraag of telers en milieuorganisaties elkaars bondgenoten of tegenstanders zijn op weg naar duurzame gewasbescherming in het Vakblad voor de Bloemisterij dat op 18 november verschijnt.

Tijdens het debat over duurzame gewasbescherming bleek dat het wij-zij gevoel er nog sterk is.