Belgische bloemisterijsector levert weer in

Na een zeer moeilijk 2013 presteerde de Belgische sierteelt in 2014 ondermaats, ondanks een zonnig voorjaar. De areaal- en productiecijfers 2013 tonen alvast de dalende trend voor de bloemisterij en een stagnatie voor de boomkwekerij. Dit meldt het Algemeen-Verbond-Belgische-Sierteelt (AVBS).

Het Belgische glasareaal sierteelt ligt in 2013 op 525 ha. Onderscheid tussen overdekte bloemisterij- en boomkwekerijgewassen is niet bekend. Dit geldt wel voor buitenteelten: 811 ha bloemisterij en 5.109 boomkwekerij. De Belgische productiewaarde bloemisterij is in 2013 uitgekomen op € 225 miljoen en Belgische exportwaarde bloemisterij op € 570 miljoen.

Geen opleving in 2014
De verwachtingen op basis van de consumptie van sierteeltproducten voor de eerste twee kwartalen 2014 zijn ook niet van dien aard dat er sprake is van een echte heropleving. „Tel daarbij de misère voor heel wat bedrijven na de pinksterstorm en de aanbodsdruk op de markt dit najaar, dan is samen hopen op en werken aan beterschap volgend jaar de uitdaging”, aldus AVBS-voorzitter Filip Goossens.

Sierteler van het Jaar
Sierplantenkweker Erik Boterdaele is Belgisch Sierteler van het Jaar. De jury prijst zijn compleet ondernemerschap van product tot markt. Doorslaggevende argumenten voor de jury waren de weldoordachte toekomstige bedrijfsontwikkeling, een aansprekende merkenstrategie, samenwerking in marktbenadering, een mooie integratie van competentiewaardering in het personeelsbeleid en oog voor duurzaamheid in het productieproces. „Met dit alles kwam een geloof in de eigen sterke punten naar voren in tijden waarin de sector gemiddeld misschien anders denkt over zichzelf”, aldus de jury.