Eerste boek gedrukt op papier van tomatenplantvezels

Met het eerste boek ter wereld dat is gedrukt op papier gemaakt van tomatenplantvezels, wil de Nederlandse tuinbouw laten zien dat de sector serieus werk maakt van de biobased economy. Het boek, geschreven door Inez Postema, is op 9 december officieel uitgekomen en gaat over duurzaamheid en innovatie in de Noordzeedelta.

De tomatenplantvezels voor het boek zijn geleverd door Lans Tomaten uit Westland. Nederlands oudste papierfabriek, Schut Papier in Heelsum, zorgde voor de productie van het boek.

De tuinbouw in Zuid-Holland produceert jaarlijks 240.000 ton aan gewasresten. De provincie Zuid-Holland financiert en ondersteunt verschillende projecten om die resten te benutten voor nieuwe producten en toepassingen, zoals papiervervangers en verpakkingsmaterialen. Er zijn volgens de provincie echter ook hoogwaardigere toepassingen mogelijk, zoals de productie van medicijnen, cosmetica en alternatieven voor chemische verbindingen.

Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland (derde van links) en de Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak (eerste van links) namen de eerste exemplaren van het allereerste boek gedrukt op tomatenplantvezels, op 9 december in ontvangst.