WKK’s in de glastuinbouw zullen in 2020 marginaal rendabel draaien. Die verwachting hebben onderzoekers van CE Delft en DNV GL, zo blijkt uit een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
De positie van tuinbouw-WKK’s mag in 2020 dan ongunstig zijn, die van WKK’s in de industrie en de gebouwde omgeving is nog ongunstiger. Twee derde van deze installaties zal in 2020 een onrendabele top hebben. In totaal zal daarmee de helft van het aantal WKK’s over zes jaar onrendabel draaien.
Als onrendabele WKK’s in 2020 worden afgeschakeld, zou dat volgens de onderzoekers leiden tot veel meer inzet van met name (buitenlandse) kolencentrales. Daardoor zou de CO2-uitstoot toenemen.
Markt in 2030 gunstiger
Overigens verwachten de onderzoekers dat de marktomstandigheden voor WKK in 2030 gunstiger zullen zijn door afschakeling van fossiel vermogen en een stijgende vraag. Daarbij is uitgegaan van het WKK-park van 2014. Het is volgens de onderzoekers echter mogelijk dat een fors deel daarvan in 2030 al is afgeschakeld.
Uit de studie ’Toekomst WKK en warmtevoorziening industrie en glastuinbouw’ blijkt dat het totale WKK-park per 1 januari 2014 bestaat uit 8,9 GigaWatt elektrisch productievermogen. Daarbij gaat het om 3,1 GWe in de glastuinbouw, 3,6 GWe in de gebouwde omgeving en 2,8 GWe in de industrie. In 2012 leverden deze WKK’s 42% van de Nederlandse elektriciteitsproductie.