’Warmte-koudeopslag haalt lang niet altijd beoogde energiebesparing’

Veel installaties voor warmte-koudeopslag (WKO) blijken niet optimaal te werken waardoor de beoogde energiebesparing niet wordt gehaald. Dat blijkt uit een enquête onder eindgebruikers en beheerders van WKO-installaties, zo meldt brancheorganisatie BodemenergieNL.

„Eindgebruikers van WKO’s constateren dat het niet altijd even goed loopt met veel installaties”, aldus Dick Westgeest, projectleider van het platform vanuit brancheorganisatie BodemenergieNL. „Een WKO is een complex systeem dat veel aandacht, tijd en monitoring vereist. Daarvan waren ze zich veelal onvoldoende bewust. Uit onderzoek blijkt dat verwaarlozing in de exploitatiefase een van de redenen is dat WKO’s niet optimaal werken en dus de beoogde energiebesparing niet halen.”

Eindgebruikers en beheerders van WKO’s komen op 25 november bij elkaar in Holland Casino in Breda om daar hun ervaringen met de installaties uit te wisselen en kennis met elkaar te delen. De bijeenkomst is een initiatief van het Gebruikersplatform Bodemenergie.

Leren van ziekenhuizen
Volgens Westgeest draaien in de ziekenhuisbranche de meeste WKO’s redelijk goed. „Andere sectoren zouden met deze branche kunnen sparren. Wat zijn de valkuilen, welke problemen kom je tegen en hoe los je die op?” De netwerkbijeenkomst in Breda is daar volgens hem een goede gelegenheid voor. Tijdens de bijeenkomst komen echter ook algemene vragen aan de orde, zoals: ’Hoe ziet een goed werkende WKO eruit? Welke rendementen kunnen WKO’s behalen en wat zijn de valkuilen?’

Bij BodemenergieNL zijn installatiebedrijven, grondboorbedrijven, ingenieurs- en adviesbureaus en overheidsbedrijven aangesloten. De vereniging bundelt diverse vormen van bodemenergie, zoals: bodemwarmtewisselaars, ondergrondse energieopslag en geothermie. De club telt 66 leden, maar wil uitgroeien tot meer dan 100 leden.