Door de crisis zijn glastuinbouwbedrijven nauwelijks meer bereid scholieren aan te nemen die vier dagen werken en een dag naar school gaan. Zij zoeken daarom de schoolbanken weer op om met diploma alsnog in de sector aan de slag te kunnen. Dat staat in de nieuwe SBB Barometer.
De kans op een zogenoemde leerbaan oftewel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) neemt dus af en daardoor de instroom in de beroepsopleidende leerweg (bol) toe. Het minder aantal leerplekken uit zich ook in minder, maar nog wel in de meeste regio’s voldoende stageplaatsen, melden groene scholen. Niet in alle agrarische sectoren is deze tendens waarneembaar. De stagemarkt is stabiel in de akkerbouw/buitenteelt (ook bomen) en intensieve veehouderij, aldus Aequor.
Economische crisis
Een belangrijke oorzaak van de daling van het aantal bbl-studenten is de economische crisis die al bijna 6 jaar duurt. Bedrijven bieden voor een leerbaan een arbeidscontract aan met een salaris. Naast deze hogere financiële verplichtingen speelt ook mee dat veel bbl-contracten 1 of 2 jaar duren. Uit onderzoek van ROA blijkt dat steeds meer schoolverlaters bij indiensttreding een tijdelijk of flexibel contract aangeboden krijgen of alleen via het uitzendbureau aan het werk kunnen. Bedrijven zijn terughoudend met het snel aanbieden van langdurige contracten.