De provincie Limburg zet het mes in de bestuurlijke structuren van Greenport Venlo. Door zo de regie over te nemen moet het tuinbouwcluster binnen tien jaar sterker, innovatiever en concurrerender zijn. De betrokken gemeenten zijn daar, volgens Gedeputeerde Staten, in te kort geschoten. Ook zou er in de greenport nu nog te veel bestuurlijke drukte heersen.
De provincie wil de twee huidige uitvoeringsorganisaties Development Company Greenport Venlo (DCGV) en Trade Port Noord (TPN) samenvoegen tot één ontwikkelbedrijf. Venlo Greenpark kan daar later bij komen. Verder heft de provincie het Greenport Venlo Innovation Center en de Stichting Greenport Venlo op, zo blijkt uit een plan van aanpak dat Gedeputeerde Staten (GS) op 23 september hebben vastgesteld. Provinciale Staten nemen daarover op 31 oktober een besluit.
GS willen tussen 2016 en 2025 flink investeren in wat zij het werk- en kennislandschap noemen. „We zijn weliswaar sterk in agro, food, maakindustrie en logistiek, maar er is onvoldoende focus en er is nog geen echt innovatief klimaat. (…). Daarom moeten we onze geweldige kennis en kunde in maakindustrie, agrobusiness en logistiek verknopen met wetenschappelijke kennis over gezondheid en gezonde voeding”, aldus gedeputeerde Twan Beurskens.
Drie speerpunten
De nieuwe aanpak moet volgens GS binnen tien jaar tot nieuwe bedrijvigheid leiden en een veel sterkere positie van Greenport Venlo dan nu het geval is. GS zetten in op drie speerpunten:
- de opzet van goed uitgeruste bedrijventerreinen met concurrerende grondprijzen door een vernieuwd ontwikkelbedrijf dat op 1 januari 2015 van start gaat;
- de opzet van een centrale campusorganisatie per 1 januari 2015 onder de naam Brightlands Campus Greenport Venlo die zich focust op het samengaan van onderwijs, onderzoek en innovatie om te komen tot commerciële producten en diensten;
- de opzet van faciliteiten voor het onderwijs, infrastructuur voor nieuwe bedrijvigheid (zoals een derde railterminal).