Telers die zijn aangesloten op collectieve gietwaterprojecten hoeven geen leidingwaterbelasting te betalen over het aan hen geleverde gietwater. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ziet af van een eerder aangekondigde wijziging van de leidingwaterbelasting die dat tot gevolg zou hebben, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wilde oorspronkelijk per 1 juli 2014 het heffingsplafond voor de leidingwaterbelasting van 300 m3 per aansluiting per jaar laten vervallen. Daarnaast zouden de leidingwaterbelastingtarieven verhoogd worden. Via het Platform Duurzame Glastuinbouw is daar begin dit jaar door LTO Glaskracht Nederland tegen geprotesteerd, maar ook door onder meer: LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en de Unie van Waterschappen. De wijziging zou volgens hen het einde betekenen van veel duurzame collectieve watervoorzieningsprojecten.
Volledig belast
Onder de oude leidingwaterbelasting was per aansluiting maximaal € 50 per jaar verschuldigd. Door het vervallen van het heffingsplafond zouden collectieve gietwaterprojecten in de tuinbouw echter volledig belast worden. Dat zou volgens LTO Glaskracht funest zijn voor collectieve gietwaterprojecten in de tuinbouw, zoals in Bergerden, Dinteloord en Drenthe. Maar ook voor projecten als AquaReUse en Delft Blue Water, waarbij afvalwater wordt gezuiverd tot gietwater, zou het de doodsteek betekenen.
Nu het vervallen van het heffingsplafond niet doorgaat, loopt het kabinet zo’n € 80 miljoen aan belastingopbrengsten mis. Dat gat wil het kabinet dekken in de sfeer van milieubelastingen. De lasten slaan dan volgens Wiebes op een evenwichtige manier neer bij bedrijven.