Door mechanische bestrijding kan het aantal ambrosiazaden in de bodem worden teruggebracht, maar dit kost wel vele jaren. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVWA en Staatsbosbeheer.
Het onderzoek vindt plaats op een akker van Staatsbosbeheer in een natuurgebied in Bergeijk. Daar werd in 2010 een grote populatie alsemambrosia aangetroffen die er mogelijk als gevolg van een verontreinigd zaadmengsel voor een bloemrijke berm terecht waren gekomen.
Zaadvoorraad neemt af
Sinds 2014 wordt er extra intensief bestreden. Dit houdt in dat er extra geschoffeld wordt en na de oogst wordt de grond tot de vorst invalt twee tot drie keer extra geëgd. Daarnaast worden de akkerranden gemaaid en het maaisel afgevoerd. Eem à twee keer per jaar worden de planten die niet weggemaaid zijn handmatig verwijderd. Uit jaarlijkse tellingen van het aantal zaden in de bodem blijkt dat de zaadvoorraad duidelijk afneemt. Al gaat dit wel langzaam.
Stedelijke omgeving
Sinds begin deze eeuw is de hooikoortsplant alsemambrosia sterk toegenomen. Op een groot aantal plaatsen heeft de plant zich gevestigd en komt hij tot zaadzetting. De hotspots liggen momenteel in de stedelijke omgeving. In 5% van de plaatsen waar hij wordt aangetroffen staan meer dan vijftig planten. Een enkele plant kan tot vierduizend zaden produceren die veertig jaar kiemkrachtig blijven.
Meld waarnemingen
Momenteel staan de eerste alsemambrosia in bloei. Een volwassen plant kan tot 1,6 miljard pollen produceren dat sterk allergeen is en hooikoortsklachten veroorzaakt. De onderzoekers roepen het Nederlandse publiek op om waarnemingen van ambrosiaplanten te melden (liefst met foto) via Natuurkalender.nl, Waarneming.nl of via de iPhone-app Ambrosia Melder of de Android-app Ambrosia alert.