Leveranciers kunnen sinds deze week hun eigendommen terughalen uit de boedel van het failliete Arend-Sosef. Hetzelfde geldt voor opgekochte spullen. Overname van dealerschappen en handel is al eerder ingezet.
Toegang tot de boedel van het bedrijf uit Honselersdijk was pas mogelijk na de door de rechter opgelegde afkoelingsperiode van ongeveer twee maanden; het faillissement werd 18 februari uitgesproken. Vrachtwagens vol zijn er sinds woensdag 9 april al opgehaald uit de magazijns aan de Stationsweg. Met serienummers of andere kenmerken moeten partijen aantonen dat zij recht hebben op spullen. Dat is niet altijd eenvoudig als er in specifieke verpakking van Arend-Sosef is geleverd. Sommige leveranciers kopen goederen op om te voorkomen dat concurrenten ze tegen dumpprijzen gaan verhandelen, zo werd vrijdag 11 april duidelijk aan de poort van het bedrijf.
Omzet verdeeld
De handelstak van Arend-Sosef zette jaarlijks naar schatting 60 miljoen euro om. Omzet die bijna direct na het faillissement van het bedrijf uit Honselersdijk op 18 februari werd verdeeld over andere leveranciers. Telers kunnen niet lang zonder kunstmest, plastic en andere benodigdheden. Royal Brinkman maakt deze week bekend dat zij 20 nieuwe medewerkers aangenomen heeft vanwege de toegenomen vraag naar goederen en diensten na het faillissement van Arend-Sosef. Bij andere leveranciers zijn vergelijkbare geluiden op te tekenen. Dealerschappen zijn eveneens overgedragen. Zo is Royal Brinkman nieuwe dealerovereenkomsten aangegaan op het gebied meststoffen en zonnepanelen voor industriële – en tuinbouw toepassing.