De financiering van glastuinbouwbedrijven is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden, zo blijkt uit kwalitatief onderzoek onder vijftien glastuinbouwbedrijven door LTO Glaskracht Nederland en Flynth Adviseurs en Accountants. De brancheorganisatie gaat daarom op korte termijn praten met banken, overheden, adviseurs, maar ook met ondernemers over de ontwikkeling van nieuwe financieringsarrangementen.
„Nieuwe financieringen zijn nu nog vaak hypothecair gezekerd”, zegt Annemie Hermans, beleidsmedewerker Ondernemerschap van LTO Glaskracht Nederland. „Naar de toekomst toe kunnen er – aanvullend op de bankfinanciering – echter oplossingen liggen in het aantrekken van vreemd geld van derden, nieuwe zekerheden, garantstellingen en financieringsgelden. Te denken valt aan pensioenfondsen, crowdfunding en bijvoorbeeld erfpachtconstructies.” Ook vindt de organisatie dat banken nog eens kritisch moeten kijken naar de voorwaarden die zij stellen aan bestaande financiering.
Rekening-courant
Bij bestaande financieringen lopen telers tegen strenge aanvullende voorwaarden, hoge rentetarieven en opslagen aan bij het aanvragen van tijdelijke uitbreiding van het krediet in de vorm van uitstel van aflossingen en/of aanvulling van de rekening-courant. Met name dat laatste lijkt volgens Hermans een soort automatisme te zijn geworden bij tegenvallende bedrijfsresultaten. „Er wordt vrij snel naar uitbreiding van zo’n rekening-courant gegrepen terwijl de problemen daardoor vaak alleen maar groter worden als het rendement achterblijft. Telers moeten zich daarom beter op de hoogte stellen van hun bancaire arrangement en ze moeten er in strategische zin bewuster mee omgaan.”
Waardedaling onroerend goed
Daarnaast worden ook knelpunten ervaren bij nieuwe financieringen. Bij investeringen kan vaak, mede door waardedaling van onroerend goed, lastig aan solvabiliteitseisen worden voldaan. Ook werken aangescherpte voorwaarden en verscherpt risicobeheer bij het verstrekken van leningen belemmerend. Bovendien zijn bestaande overheidsinstrumenten, zoals de garantstellingsregeling Landbouw, in de praktijk niet optimaal inzetbaar.