De rijksoverheid en de agrosector gaan intensiever samenwerken om de insleep en verspreiding van plantenziekten te voorkomen en om de risico’s af te dekken voor het geval een plaag of ziekte een gewas treft. Staatssecretaris Dijksma (EZ) en zeven partijen uit de agrosector hebben daarover op donderdag 27 maart een intentieverklaring ondertekend.
Doel van de afspraken is te komen tot een stelsel van preventie en risicoafdekking. De komende tijd zullen de partijen de gemaakte afspraken verder invullen en uitwerken. Aanleiding voor de samenwerking zijn recente uitbraken van quarantaineorganismen, zoals de uitbraak van Clavibacter in tomaten, de paprikasnuitkever in de paprikateelt en de uitbraak van de Oost-Aziatische boktor in de boomkwekerij.
Productschap
Om de financiële schade van dergelijke uitbraken te beperken, zijn de afgelopen jaren steeds ad hoc-regelingen ingesteld met een beperkte vergoeding voor de getroffen ondernemers. Voor financiering van die regelingen kon via het Productschap Tuinbouw een beroep worden gedaan op alle telers, kwekers en handelaren. Met het wegvallen van de productschappen is die mogelijkheid echter verdwenen.
Overheid en bedrijfsleven hebben afgesproken samen te gaan werken aan:
- hoog plantgezondheid- en beschermingsniveau tegen plantenziekten;
- fytosanitaire preventiemaatregelen bij uitbraken die schade helpen te voorkomen;
- op elkaar afgestemde fytosanitaire preventiemaatregelen, want die zijn effectiever;
- ingrijpende maatregelen die bij een uitbraak van plantenziekten vereist zijn met oog op ongestoorde export;
- adequate risicoafdekking als stimulans om vroegtijdig te melden en mee te werken bij het nemen van fytosanitaire preventie-, beheersings- en bestrijdingsmaatregelen.