Een nieuwe app ‘Weerbeleving’ brengt hittestress in beeld. De app geeft met kleuren en symbolen aan hoe warm het weer buiten wordt beleefd en drukt dat uit in mate van ‘thermische stress’.
Hoe ervaar je de extreem hoge temperaturen bij een hittegolf? Wanneer is de hitte niet meer te dragen? En wat kun je doen om hittestress te verminderen? De app, die is ontwikkeld door een Wageningse student in samenwerking met de meteorologen van Wageningen University, geeft antwoord op deze vragen.
Hoe het weer buiten ervaren wordt, is afhankelijk van persoonlijke conditie, inspanning en kleding en uiteraard van de temperatuur, zonnestraling, wind en luchtvochtigheid. Een krachtig zonnetje op een beschut terras kan bij 12 graden Celsius al als prettig worden ervaren, maar wind kan al snel een spelbreker zijn. Schaduw kan daarentegen juist verkoeling geven.
Deze effecten zijn te kwantificeren met een gevoelstemperatuur. Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen allerlei weertypes, maakten de Wageningse onderzoekers gebruik van een universeel model van de warmte-uitwisseling van de mens met de atmosfeer. Dit maakte het mogelijk een weersverwachting te maken van de warmte- of koudebelasting per locatie.
Stedelijke omgeving
De app geeft een verwachting van de beleving van het weer per locatie en tot 33 uur vooruit. In kleuren, symbolen en bewoordingen geeft de applicatie aan hoe warm of koud een mens het buiten zal ervaren. De locatie wordt automatisch bepaald met de smartphone of kan de gebruiker handmatig instellen door een adres in te voeren.
De stedelijke omgeving is zo variabel – met gebouwen en bomen – dat het ondoenlijk is om exact te bepalen waar de gebruiker staat. Daarom moet in de Weerbeleving-app een keuze gemaakt worden tussen een winderige of windluwe omgeving. Vervolgens is bij het zon- of schaduwsymbool af te lezen wat de weerbeleving op een zonnige ofwel schaduwrijke plek zal zijn.
De app is gerealiseerd door Gert Sterenborg in het kader van zijn studie Meteorologie aan Wageningen University. De data voor de app Weerbeleving komen uit het project Summer in the City van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen University en het Netherlands e-Science Center.