Hoge kosten exporteurs in aanloop Valentijn

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren kenden een hoge omzet in januari, mede door de versoepelingen van coronamaatregelen ten opzichte van vorig jaar. Potplanten deden het met een groei van 34% naar €192 miljoen beter dan snijbloemen met een groei van 22% naar €341 miljoen. ‘Met name Duitsland en het Verenigd Koninkrijk incasseerden een forse groei voor de plantenexport’, meldt Wesley van den Berg, manager van Floridata. ‘Vorig jaar hadden handelaren te maken met de gevolgen van Brexit en een strenge lockdown in Duitsland’, geeft Mesken als verklaring.

Hoge kosten

Handelaren hebben te maken met hoge inkoopprijzen van bloemen en planten, door energiekosten en (lucht)vrachtkosten. Door de hoge gasprijzen besluiten sommige kwekers hun kassen deels leeg te laten, waardoor schaarste ontstaat. ‘Ondanks de schaarste hebben wij te maken met meer volumes tegen hogere prijzen in de aanloop naar Valentijn’, meldt Fred Beekenkamp, teamleider inkoop bij Javadoplant. ‘Alle verkooppunten voor planten zijn open en dat was vorig jaar natuurlijk anders. Wat betreft het voorjaar zijn we positief gestemd.’

De bloemenexport naar verre markten is extreem duur door schaarste in de luchtvrachtcapaciteit. ‘Wij hebben zelfs af en toe onze webshops moeten sluiten, omdat er bijvoorbeeld geen vracht meer beschikbaar was naar bepaalde bestemmingen in Noord-Amerika. Hetzelfde probleem doet zich voor bij ons filiaal in Miami, waarbij we afhankelijk zijn van bloemen uit onder andere Ecuador’, vertelt directeur Paul Hoogenboom van Holex Flower BV. Met containertransport is het probleem niet op te lossen, omdat ook daar zich enorme vertragingen voordoen. ‘We verwachten ongeveer dezelfde omzet als vorig jaar, met hogere prijzen tegen lagere volumes’, aldus Hoogenboom.

Minder Nederlandse rozen

Royal FloraHolland meldt dat bloemen blijvend populair zijn in de aanloop naar Valentijn. In de aanloop naar deze dag heeft de veiling 159 miljoen rozen verkocht en 155 miljoen tulpen. Het aantal verkochte rozen was hoger dan vorig jaar. Het aantal uit Nederland afkomstige premium rozen was echter 27% lager dan in 2021. De reden daarvoor is dat door de hoge energieprijzen sommige Nederlandse kwekers noodgedwongen hun kassen koud hebben gezet, omdat de potentiële opbrengsten niet zouden opwegen tegen de zeer sterk gestegen kosten. Vanuit Afrika is men erin geslaagd om 80% van de beschikbare productie naar Nederland te exporteren.

Bron: VGB en Vakblad voor de Bloemisterij | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties