‘Ander Licht op Withoos’: bloemkunst in Museum Flehite

Museum Flehite in Amersfoort presenteert van 12 december tot en met 8 mei de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos. De 17e-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde (bloem)stillevens. In de tentoonstelling ‘Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos’ hangen negentig werken; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

De tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het oeuvre van Mathias Withoos en ook een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.

Schilder Mathias Withoos

Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste als meesterschilder naar Rome. Na enkele jaren keerde hij terug naar Amersfoort en vluchtte in het Rampjaar 1672 met zijn gezin naar Hoorn. Mathias was een zeer gelovig en belezen man met veel kennis over flora, fauna en de symboliek van vergankelijkheid. De focus op licht en donker hielp hem de verbinding tussen hemel en aarde te illustreren. De verborgen boodschappen in de schilderijen vormen stof tot nadenken.

Fotograaf Hans Withoos

Hans Withoos (Son en Breugel, 1962) fotografeert al ruim dertig jaar en exposeert veelvuldig en internationaal. De beeldend kunstenaar is een romanticus en verhalenverteller met een grote fascinatie voor schoonheid in al haar aspecten. In de serie ‘Withoos meets Withoos, The People’ herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigentijdse, surrealistische beelden en wordt de vergankelijkheid in een ander licht geplaatst.

Bron en foto’s: Museum Flehite

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties