In de regio’s Hollands Midden en Haaglanden geldt momenteel Fase 2 voor natuurbrandrisico. Dit betekent dat terreineigenaren en natuurbeheerders extra alert moeten zijn om een natuurbrand te voorkomen. Het is in deze regio’s al langere tijd erg droog in de natuur.
Een blik op de neerslagmonitor van het KNMI leert dat dit jaar gemiddeld niet droog te noemen is. Het neerslagtekort is het hele jaar nauwelijks boven het langjarig gemiddelde (de ‘mediaan’) uitgekomen. Toch is het neerslagtekort vooral vanaf augustus in sommige gebieden flink opgelopen.
Wie de neerslagkaart van Nederland bekijkt, ziet regionaal grote verschillen. Was in andere jaren het neerslagtekort het grootst in gebieden met zandgrond zoals Oost-Brabant, Limburg en delen van Oost-Nederland, dit jaar is het neerslagtekort het grootst in het westen van het land.
Het droogteseizoen loopt van 1 april tot en met 30 september. In de winter verdampt er bijna geen vocht uit planten. Dat is de reden waarom de verdamping en dus ook het neerslagtekort berekend wordt tijdens het zogenaamde groeiseizoen.