Betere resultaten met organische bemesting

Organische bemesting in containerteelt gebeurt niet op grote schaal. Met de juiste aandacht kan het echter aantoonbaar betere resultaten opleveren dan de bekende minerale CRF’s.

Tien jaar geleden was het aandeel organische bemesting in de containerteelt nog ongeveer nul. Inmiddels gaat het naar schatting om vijf tot tien procent van het areaal.

Meststoffenleveranciers bieden meerdere organische producten aan, die ook goed aansluiten bij de steeds strengere milieu- en certificeringseisen. Organische meststoffen zijn namelijk om meerdere redenen duurzamer.

Zo bestaan ze grotendeels uit reststromen uit de landbouw en voedingsindustrie. Hierdoor voldoen ze aan het cradle-to-cradle-principe van 100% reclycing. Ook zijn er veel minder fossiele grondstoffen voor nodig.

Werking

Net als bij de minerale CRF’s komen ook bij organische meststoffen veel voedingsstoffen niet direct vrij. Dit komt doordat bacteriën en schimmels het organische materiaal eerst moeten omzetten in voor de plant opneembare anorganische stikstof- (en andere) verbindingen.

Volgens substraat-kenniscentrum RHP leidt dit mineralisatieproces tot een aantal belangrijke aandachtspunten bij organische bemesting in containerteelt. Benieuwd welke precies? En naar de positieve resultaten in proeven en ervaringen van kwekers?

Jan-Willem Bakhuijzen gebruikt organische meststoffen bij de teelt van Skimmia (foto: José de Jong)

Lees dan het hele artikel in De Boomkwekerij nr. 14 of via mijnboomkwekerij.nl. Geen (digitaal) abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties