Lijstjes

‘Goedemorgen, is alles wel goed? Wat zie jij er belabberd uit zeg.’ ‘Ja, het gaat wel, maar ik heb echt zo’n keelpijn.’ ‘Hier pak wat Buxus-blaadjes. Maak ze eerst even schoon en kauw er dan goed op.

Het is niet lekker, maar het helpt wel tegen een zere keel. En dan vanavond van die hulstblaadjes hier, een flinke pot thee zetten. Dat maakt je lichaam goed schoon.’ ‘Je meent het man, hoe weet jij dat allemaal?’

Je hebt het niet van mij, of wel, maar ik bedenk het ook niet zelf. Het is van Klazien. Ut Zalk. Ken je haar nog? Het arme vrouwtje is er niet meer, maar ze had overal een oplossing voor. Nou ja, bijna overal dus. Wist je dat bijvoorbeeld gekneusde berkenbladeren werken tegen een zere rug? Dat de meidoorn je rustig kan maken, lavendel een medicijn kan zijn tegen astma en bronchitis en dat af en toe een fuchsiablaadje eten de bloedsomloop stimuleert?

Het zijn zo van die volkswijsheden. Oud. Ze raken vergeten. Ze worden ingehaald door paracetamol en trachitol. Dat werkt beter, denken we. Is ook goed hoor. Buxus-kwekers zijn kwekers en geen medicijnmannen. Toch? En een Buxus verkopen met een etiket is al heel wat, laat staan dat er een bijsluiter bij moet.

Volgens Klazien ut Zalk vallen de luizen dood uit je planten als je er een opengesneden ui onder legt. En dat de geur van knoflook werkt om insecten te verjagen. En ik geloof dat het werkt. Ik word ook altijd onwel van die knoflook en uienlucht. Gelukkig mag het binnenkort niet meer. Of eigenlijk nog wel, maar het mag niet meer op een lijstje staan. Het intussen beroemde RUB-lijstje, dat willen ze gaan verbieden. Je kan veel beter echte bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken, want die zijn gecontroleerd en werken echt.  Veel beter in ieder geval dan zo’n kwakzalverslijstje.

‘Wat heb je hier nu staan?’ ‘Dat zijn vermalen rode pepers.’ ‘Waarom staat dat hier dan?’ ‘Nou, dat is een afschrikmiddel tegen olifanten. Ik zag dat in Zimbabwe, daar zijn olifanten echt een plaag aan het worden, ze maken bijna alles kapot.’ ‘Maar hier zitten toch helemaal geen olifanten?’ ‘Nee, het werkt echt fantastisch goed he!’