Iepen zijn ook geschikt om er parfum mee te maken en voer voor dieren. Iepenexpert Hans Kaljee sprak hierover woensdagavond op GrootGroenPlus.
De parfum is echter niet direct gedestilleerd van iepen, erkende Kaljee op de beurs. „Bladeren en takken zijn verzameld, waarna in een lab is geanalyseerd uit welke moleculen die bestaan. Dit is precies nagemaakt voor parfum.”
De parfum wordt vermarkt als Eau d’Amsterdam. Het grachtengebied van Amsterdam is immers mede dankzij de grote iepenaanplant bestempeld als Werelderfgoed. De parfum mag wel wat kosten, aldus Kaljee. „€58 per flesje.”
Bladeren en takken zijn ook geliefd bij dieren. „Heel Artis lust iepen”, aldus Kaljee. „Het is voer voor olifanten, giraffen, noem maar op. Speciaal hiervoor is een halve hectare beplant met iepen.”
Al vanaf de 16e eeuw plant Amsterdam systematisch iepen aan. Nu staan er 75.000 iepen van 56 verschillende soorten en rassen. Ook vindt er gebruikswaardeonderzoek plaats naar 20 verschillende iepen die in bepaalde mate resistent zijn tegen iepziekte.