Aronskelken maken indruk

Aronskelken zie je niet zoveel in tuinen. Maar als er een soort toegepast is, dan zal de bijzondere bloeiwijze vaak veel bewondering oogsten. De piepkleine bloemen, dicht op elkaar op een vlezige aar (kolf of spadix) vallen niet zo op. Maar het grote schutblad (spatha) dat om deze aar staat, trekt zeker aandacht. Vaak heeft het een opvallende kleur, is het spierwit of vertoont het een patroon van strepen. Aan het schutblad zit soms nog een lange sliert. Veel soorten verspreiden een aasgeur om vliegen aan te trekken voor de bestuiving. Naast de aparte bloeiwijze is het vaak grote blad zeer decoratief en exotisch.

Arisaema consanguineum foto Modeste Herwig

De aronskelkfamile (Araceae) bestaat uit duizenden soorten, waarvan er veel voorkomen in de tropen. In Nederland komen zo’n tien inheemse soorten voor, waaronder Arum maculatum en Calla palustris. Ook kroos (Lemna) en watersla (Pistia) horen bij de aronskelkfanilie.

In haar artikel in Tuin en Landschap 9 stelt Modeste Herwig een aantal tuinplanten uit de aronskelkfamilie voor en laat zij voorbeelden zien van aansprekende beplantingen met aronskelken. Heb je een digitaal abonnement klik dan hier om het artikel meteen te lezen.

Heb je nog geen abonnement? Bekijk dan hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties