‘Amper uitval door opgewaardeerd daksubstraat’

Voor een dakpark in Utrecht is ongerijpte klei dusdanig opgewaardeerd, dat 65% aan grondwerkkosten is bespaard. Terwijl minder dan 1% van de aanplant is uitgevallen.

Dat meldt Van Iersel Compost. De leverancier bood een oplossing voor een probleem met de beoogde teeltlaag van het Willem-Alexanderpark. Met ruim 1,5 ha is dit het grootste en langste dakpark van Nederland; het ligt bovenop de A2.

De teeltlaag moest gemaakt worden van kleigrond uit omliggende woningbouwprojecten, maar de grond was ongerijpt en bevatte nauwelijks structuur, zuurstof en bodemleven. Ook kon er geen nieuwe teeltaarde worden aangevoerd, aldus Jos Vernooij van de gemeente Utrecht.

Van Iersel heeft vervolgens de grond opgewaardeerd met een compostmengsel op maat. Op basis van grondanalyses zijn ook de nodige meststoffen toegediend. In de teeltlaag zijn vervolgens 150.000 vaste planten, siergrassen en heesters alsmede 250 bomen geplant.

Het resultaat is volgens Vernooij een hoogwaardig park, met minder dan 1% uitval. Gemeente Utrecht houdt in reguliere beplantingsprojecten normaal rekening met 5-10% uitval.