Urban Oases gaat in Achterhoek fijnstof afvangen

Als een woestijnoase maar dan in de stad, gaat de zogenoemde Urban Oases fijnstof afvangen, het klimaat verbeteren en bijdragen aan de biodiversiteit. Het eerste prototype van dit stadspark vol innovatieve technologieën wordt nu gebouwd op het DRU Industriepark van Ulft.

De Urban Oases is een idee van landschapsontwerper Nico Wissing, hij werkt samen met de Delftse wetenschapper Bob Ursem.

De Urban Oases is een groene long voor de stad vol vernieuwende technologie. Zo zuivert een fijnstofmagneet vervuilde lucht (25.000 tot 40.000 m3 per uur). Daarnaast zet de stadsoase regenwater om in drinkwater, er wordt stroom opgewekt met zonne-energie en met olivijn wordt CO2 opgevangen. De bomen en planten dragen ook bij om de luchtkwaliteit te verbeteren en ze helpen om de temperatuur van de stad te verlagen. Daarnaast draagt de beplanting bij aan de biodiversiteit.

Gigantische vervuiling

Het idee voor de Urban Oases is van landschapsontwerper Nico Wissing. „Wereldsteden hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de gigantische vervuiling waarmee zij kampen. Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.”  Hij werkt onder anderen samen met de Delftse hoogleraar Bob Ursem die zich bezighoudt met biomimicry. Hierbij worden processen die in de natuur plaatsvinden vertaald naar voor de mens bruikbare producten en technologie. Dit vormt ook de basis voor de ontwikkeling van de fijnstofmagneet die in de Urban Oases wordt toegepast voor luchtzuivering.

Modulair systeem

Het prototype beslaat zo’n 300m2. Wissing: „We gaan een jaar experimenteren en roepen bedrijven en wetenschappers op om mee te doen. Uiteindelijk gaan we het ontwerp opschalen.” De Urban Oases is een modulair systeem dat naar behoefte van de steden kan worden uitgebreid.

Financiering

De provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs (gemeenten, overheden en ondernemers) investeren gezamenlijk in de eerste fase van Urban Oases.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties