Het Cargoharc-Team van Schiphol deed gisteren een inval in bedrijfspanden in Aalsmeer. Het onderzoek richt zich op drugssmokkel in bloemen uit Zuid-Amerika en het witwassen van crimineel geld. Bloemenbedrijven zouden de drugs distribueren.
Het onderzoek van het Cargoharc-Team startte na informatie over dat er mogelijk verdovende middelen gesmokkeld worden vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol. De drugs zou vervolgens via diverse bedrijven verder gedistribueerd worden. Dit meldt de Koninklijke Marechaussee.
Speurhonden
Woordvoerder van de Marechaussee Robert van Kapel wil niet zeggen of de bloemenbedrijven op het terrein van Royal FloraHolland gevestigd zijn. „De actie vond onder meer in Aalsmeer plaats en het ging om drugs uit Zuid-Amerika die bloemenbedrijven distribueren. Er zijn onder meer bedrijven die in de gemeente Aalsmeer gevestigd bij betrokken.”
Speurhonden zochten in Aalsmeer naar verdovende middelen en sporen van verdovende middelen. Behalve in Aalsmeer verrichtte de Marechaussee doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Leiden, Amstelveen en Rotterdam. Hierbij nam ze onder andere gegevensdragers en administratie in beslag. De Marechaussee verrichtte tijdens het onderzoek geen aanhoudingen, maar sluit deze op een later moment niet uit.
Van Kapel wijst erop dat smokkelaars drugs op allerlei manieren verstoppen in vrachten uit Zuid-Amerika. „Groente, fruit, kleding. Gisteren betrof het bloemen.” Ruim een maand geleden trof de Marechaussee op de luchthaven van Maastricht 250 kilo coke tussen de rozen aan. De rozen kwamen uit Ecuador. Het vliegtuig zou op Schiphol landen, maar week uit naar Maastricht.
Witwassen
Het CargoHarc-team Schiphol is een samenwerkingsverband tussen FIOD, Douane en de Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie Noord-Holland. Ze werken nauw samen om ondermijnende criminaliteit, drugssmokkel en witwassen op en rond de luchthaven Schiphol tegen te gaan.
Vorige week presenteerde de stuurgroep Weerbare Sierteelt een rapport ‘Mainport in de tweede linie, over sierteelt en ondermijning’. Daaruit blijkt dat de sector kwetsbaar is voor drugstransporten, witwassen en uitbuiting van werknemers. Aalsmeer, Rijnsburg, Uithoorn en Westland , opsporingsdiensten en Royal FloraHolland werken al enige tijd samen in het programma ‘Weerbare Sierteeltsector’.
Volgens burgemeester Bouke Arends, voorzitter van de stuurgroep, zijn er veel meer financiële middelen en capaciteit vanuit de landelijke overheid nodig om misdaad in de sierteelt te bestrijden.