Bij Boomkwekerij Marcel Heiming gaat de schade door wateroverlast in de tonnen lopen. Dat is de inschatting van onafhankelijk taxateur Pieter Schalk.
Door een plots overgelopen sloot en hoge grondwaterstanden stond meer dan 4 ha van Heiming ruim zes dagen onder water. Daardoor, en ook omdat de bodem nog steeds nat is, sterven steeds meer bomen af. Als het warmer weer wordt, verwacht Schalk nog meer zichtbare schade.
De kweker claimt de schade bij waterschap Aa en Maas, Rijkswaterstaat en gemeente Boxmeer en heeft hiervoor zijn rechtsbijstandverzekering en een externe jurist in de arm genomen. De overheden wijzen volgens Heiming namelijk naar elkaar, als het gaat om de verantwoordelijkheid van de sloot.
Volgens Nicole van Heeswijk, woordvoerder van Aa en Maas, is de sloot kadastraal eigendom van de gemeente; het beheer en onderhoud ligt bij Rijkswaterstaat. Het waterschap toont wel zijn betrokkenheid. Het getroffen bedrijf is al regelmatig bezocht door districtsmedewerkers alsmede een dagelijks bestuurder, aldus Van Heeswijk.
’Bewijs dat alles is gedaan’
Schalk verwacht dat een rechter moet uitmaken welke partij verantwoordelijk is voor de schade. De taxateur betreurt het dat overheden geen verantwoordelijkheid nemen. „Als ze alles hebben gedaan om wateroverlast te voorkomen: bewijs dat maar. De kweker kan er niks aan doen, voor hem is het overmacht.”
Of de schade wordt vergoed, hangt ook af van de verzekeraar. Schalk, die ook voor overheden taxatie-opdrachten uitvoert, heeft de ervaring dat overheden belangrijker zijn voor verzekeraars dan individuele bedrijven. „Bij kleine bedragen wordt er niet zo moeilijk gedaan, maar nu zal het om een groot bedrag gaan.”
Heiming wacht intussen gespannen op de afwikkeling, en op drogere tijden. „We kunnen nog steeds niet ons land op met machines.”