De Britse bevolking kiest voor een Brexit. „Hiervan is op korte termijn met name de koersdaling van het Britse pond nadelig voor onze export”, zegt Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten. „Toch denk ik dat op lange termijn de gevolgen voor onze export wel zullen meevallen”.
De koers van het Britse pond kent vandaag als gevolg van de Britse keuze een historisch grote koersdaling. Raaijmakers ziet hierin op korte termijn het grootste nadeel voor de Nederlandse export. Dit geldt volgens hem voor zowel boomkwekerijproducten als voor andere Nederlandse exportproducten.
Exporteurs hebben goede reputatie
Het is volgens hem vooralsnog moeilijk te overzien wat de gevolgen voor de export zullen zijn. „Nederlandse exporteurs hebben een goede reputatie in Engeland. Vooral het feit dat Nederlandse exporteurs in staat zijn om een compleet sortiment snel en betrouwbaar te leveren wordt door klanten in Engeland gewaardeerd. Een koersdaling van het Britse pond is altijd nadelig voor onze export, maar in de goede positie van Nederlandse exporteurs zal door een Brexit niet zomaar verandering komen.”
Raaijmakers denkt dat op termijn de handel richting het Verenigd Koninkrijk zal normaliseren. „Er zijn veel bilaterale verdragen tussen het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen die niet zomaar zijn op te zeggen.”
’Fytosanitaire gevolgen gaan meevallen’
Ook qua fytosanitaire maatregelen verwacht Raaijmakers niet direct grote gevolgen. „Het Verenigd Koninkrijk kent een aantal eenzijdige afspraken maar ik verwacht niet dat dat er op korte termijn meer worden. Als het Verenigd Koninkrijk haar eisen opschroeft kan de Europese Unie dit als reactie hierop ook doen. Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk voorzichtig zal zijn om haar exportpositie niet te schaden.”