De spectaculaire weersomslag na de kou leidt tot een explosie van eerstelingen in de natuur: de eerste citroenvlinder, dagpauwoog, wespenkoningin, bloeiend speenkruid, klein hoefblad, zwarte els en maarts viooltje. Ultieme omstandigheden om het effect van verandering in weer en klimaat te onderzoeken, meldt De Natuurkalender op Naturetoday.
De laatste restanten sneeuw en ijs in de sloten zijn nog maar net weg en het is meteen lente. Dieren en planten reageren direct. Vóór de vorstperiode zaten we in feite al in de voorlente, met volop bloeiende hazelaars en de eerste bloeiende sneeuwklokjes, gele kornoelje en zelfs speenkruid.
Ongekend warm einde van februari
Door de lentesprint zullen we naar verwachting in korte tijd heel veel eerstelingen gaan zien die op het waarnemingsprogramma van De Natuurkalender staan voor februari en maart. Het is nu onder andere letten op het in bloei komen van klein hoefblad, zwarte els, maarts viooltje, bosanemoon en gewoon speenkruid. Gewone vlier en hazelaar zullen hun eerste bladeren ontplooien.
Het is ook te verwachten dat veel mensen hun eerste vlinder van het jaar gaan zien. Overwinteraars zoals dagpauwoog, kleine vos, atalanta, gehakkelde aurelia en natuurlijk de citroenvlinder staan als eerste op het programma. In vogelland is het letten op de eerste grutto, graspieper, veldleeuwerik, de zanglijster en vinkenslag.
Isolerende deken van sneeuw
De vorst zette de natuur kortstondig in de winterstand. Het jonge groen is kwetsbaar voor strenge vorst. Het effect is wel beperkt omdat de vorstperiode begon met een flink pak sneeuw. Deze sneeuw werkt als een isolerende deken en heeft alles wat eronder zat beschermd tegen de lage minimumtemperaturen. Dat is goed te zien aan de bloembollen. Sneeuwklokjes en krokusjes kwamen bloeiend onder de smeltende sneeuw vandaan. Ook planten als fluitenkruid die al aardig ontwikkeld waren groeien volop door.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap