Cultuurplanten en biodiversiteit, welke soorten helpen mee?

    Cultuurplanten leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Ecologen raden gewoonlijk beplantingen van Nederlandse wilde soorten aan, omdat dieren daarvan het meest profijt hebben. Maar hoe zit het nou echt met de ecologische waarde van inheemse en uitheemse planten?

    In de stad hebben we bovendien te maken met een ander microklimaat. Het groeiseizoen begint eerder en duurt langer, en in de zomer hebben we te maken met het hitte-eilandeffect. Daarbij zijn er omstandigheden als verstoorde grond, herrie, kunstlicht en strooizout. Je treft in de stad dan ook meestal een beperkte groep planten en dieren aan, die weinig kieskeurig zijn wat hun standplaats en voedsel betreft.

    Overzeese familiebanden

    Een belangrijk deel van de in de stad gebruikte planten is uitheems. Maar de ene uitheemse soort is de andere niet. Sommige uitheemse soorten lijken zo sterk op hun inheemse broertjes en zusjes dat onze insecten ze net zo graag lusten. Andere soorten hebben minder nauwe banden met onze Europese soorten en zijn daardoor vaak minder aantrekkelijk voor insecten in onze natuur.

    Ook zijn er uitheemse soorten die bijvoorbeeld (veel) nectar produceren en daarmee veel insecten van dienst zijn. Sommige doen dat bovendien op tijdstippen waarop er weinig inheemse planten bloeien. Zo kunnen ze toch van grote waarde zijn voor de biodiversiteit.

    Veel soorten hebben zowel positieve als negatieve kanten. Robinia pseudoaccacia bijvoorbeeld, bloeit langdurig, maar is wel in vrijwel alle delen giftig. Nederlandse insecten kunnen daarom niets met blad, hout of schors van deze Amerikaan. Het handjevol bladetende insecten dat erop voorkomt is ook geïmmigreerd uit de VS.

    Artikel cultuurplanten en biodiversiteit

    Plantenexpert Margareth Hop schreef in T+L 1 van 2021 een artikel over de ecologische waarde van verschillende groepen cultuurplanten. Klik hier voor het artikel waarin zij ingaat op de ecologische waarde van verschillende groepen planten, het nut van cultivars voor biodiversiteit en de soort biodiversiteit die je wilt aantrekken.

    Artikel insecten op Robinia

    Ook in T+L 1 van 2021 schreef entomoloog Leen Moraal een artikel over de insecten op Robinia pseudoaccacia. Dit is een interessant voorbeeld van een veelgebruikte exoot in ons stedelijk gebied. De boom levert enerzijds nectar door de langdurige bloei, maar is anderzijds giftig voor onze inheemse insecten. Klik hier om het artikel te lezen.

    Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties