Dalend grondwater speelt de laatste jaren vaker door droogte. De problematiek verschilt per gebied. Op de ene plek bestaat gevaar voor verzilting bij inlaten van water, elders is het vooral een kwestie van vasthouden. Boven alles moeten kwekers zelf maatregelen nemen.
De Unie van Waterschappen noemt de Achterhoek, Twente en grote delen van Brabant en Limburg waar het op peil houden van de grondwaterstanden problematisch is. Omdat deze gebieden niet kunnen profiteren van de aanvoer van rivieren. „Er is geen watertekort, maar het water is alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”, zegt Jane Alblas namens de Unie.
Boskoop kent andere bodem
Regio Boskoop ligt laag en kent een andere bodem. „Vergelijk hoog Nederland maar met een grote, dikke spons; laag Nederland met een klein sponsje”, licht beleidsadviseur Mark Kramer van Hoogheemraadschap van Rijnland toe. „Het grondwater is er relatief ondiep en moet niet te hoog komen, om geen overlast te krijgen als het hoost.”
Lees het hele artikel in De Boomkwekerij 2. Dit nummer ligt 22 januari bij abonnees op de mat. Of lees het in het digitale magazine van De Boomkwekerij.