‘Bruinrot snijrozen niet in tuinrozen’

De bacterie die bruinrot veroorzaakte in Nederlandse snijrozen, kan zich volgens de NVWA waarschijnlijk niet buiten vestigen in tuinrozen.

Wanneer besmet plantmateriaal uit een kasteelt wordt gebruikt voor de teelt van buitenrozen, zouden tijdelijk besmettingen in buitenrozen kunnen optreden. „Dit is echter tot op heden niet geconstateerd”, aldus Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De variant van Ralstonia solanacearum (bacterieverwelkingsziekte) die gevonden was in Nederlandse snijrozen (ras 1), is bekend uit (sub)tropische gebieden. In het buitenklimaat van Nederland kan deze variant waarschijnlijk niet overleven, maar de NVWA kan dit niet garanderen. Daarvoor is meer onderzoek nodig, aldus Mastenbroek.

Een andere variant van de bacterie (ras 3) kan in Nederland trouwens wel buiten optreden. Waardplanten hiervan horen bij de Solanaceën: aardappel, tomaat, aubergine en de verwante onkruiden bitterzoet en zwarte nachtschade.

Eind vorig jaar trad bruinrot voor het eerst op in Nederlandse snijrozen; negen telers en vier vermeerderaars kregen ermee te maken. De bron van die besmetting is nog niet bekend.