LTO en Nefyto bezorgd over politieke invloed toelatingen

LTO Nederland en Nefyto maken zich zorgen over het feit dat de politiek in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen steeds minder waarde lijkt te hechten aan het oordeel van onafhankelijke instituten zoals het Ctgb en Efsa.

Recentelijk werden er in de Tweede Kamer een motie aangenomen die aanstuurt op een verbod op imidacloprid. Daarnaast staat de toelating van glyfosaat ter discussie. Meerdere partijen verzochten de Staatssecretaris om maandag 7 maart in Brussel tegen een nieuwe toelating voor glyfosaat te stemmen. In eerste instantie gaf Van Dam in de Tweede Kamer aan het advies van het Ctgb te volgen. Vrijdag 4 maart schreef Van Dam echter naar de Tweede Kamer dat er voor een besluit meer duidelijkheid nodig is. Mocht het in Brussel toch tot een stemming komen, dan zal hij tegen een nieuwe Europese toelating stemmen.

De werkzame stoffen imidacloprid en glyfosaat hebben na grondig onderzoek een toelating gekregen van zowel het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) als de Efsa (de Europese toelatingsautoriteit). Het Ctgb en Efsa beoordelen toelatingen op basis van wetenschappelijke kennis op risico’s voor mens, dier en milieu.

LTO pleit ervoor dat het oordeel van deze instituten leidend moeten zijn en blijven in de beleidskeuzes van Staatssecretaris Van Dam. Nefyto meent dat door de politieke inmenging alle zekerheden voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen wegvallen. Dit staat de ontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen in de weg.

Het ontwikkelen van nieuwe middelen en het doen van onderzoek naar de werking en effecten kost veel geld. Toelatingshouders willen die investering doen, die ook noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van nieuwe middelen als laag-risicomiddelen en groene middelen,als er sprake is van een stabiel en voorspelbaar toelatingsbeleid.