Nife: China bepaalt de Europese gasprijzen

Azië en met name China ruilen de lucht vervuilende steenkool steeds meer in voor het ’schone’ aardgas, als brandstof voor de elektriciteitsproductie. Een grotere vraag naar aardgas vanuit China, iets waar leveranciers van olie en aardgas als Rusland met de ’Power of Siberia’ en Amerika met haar LNG gas, graag gehoor aan geven. Meer aardgas naar de landen in Azië kan betekenen dat er minder vloeibaar aardgas beschikbaar is voor Europa, wat een prijsstijging zou kunnen veroorzaken. Afgelopen week stegen de gasprijzen licht voor zowel de korte als voor de lange termijn.

Elektra voor de lange termijn flink gestegen
Aan de prijsstijging van de CO2-emissierechten lijkt geen einde te komen, waardoor voor elektra de lange termijncontracten ook stijgen. Reden hiervoor is dat de vraag aan het einde van het jaar groot is omdat grote elektraproducenten hun uitstoot nog moeten afdekken. De verwachting is dat de rechten begin volgend jaar ruimte hebben om licht te kunnen dalen tot het moment dat de Europese Unie definitief besluit de kosten van de rechten te gaan verhogen tot wellicht zelfs een verdubbeling van het tarief. De emissierechten zijn een Europese subsidie die verwerkt wordt in de commodityprijs en niet zoals de energiebelasting en ODE die apart in rekening worden gebracht. Voor de Nederlandse overheid is het positief als de elektraprijs omhoog gaat d.m.v. een belasting omdat hierover weer btw geheven kan worden.

Door ongunstige weersomstandigheden en uitval van elektra aanvoer uit Scandinavië zijn de prijzen van de daghandel flink gestegen. Inmiddels is de aanvoer vanuit Scandinavië weer hersteld en zo ook zijn de weersomstandigheden verbeterd met als resultaat dat de markt weer flink gedaald is.

Olie en gasplatforms nemen weer toe
Het totale aantal actieve olie- en gasplatforms steeg deze week met 15. De grootste toename van olie en gasplatforms sinds januari, het aantal booreilanden nam met 12 toe en het aantal gasplatforms met 4 stuks. Het totale aantal olie- en gasplatforms in de Verenigde Staten is nog altijd 461 stuks lager in vergelijking met vorig jaar in deze maand. De schatting van de EIA voor de olieproductie in de Verenigde Staten bleef voor de tweede week op rij op 11,1 miljoen vaten olie per dag. WTI en Brent daalden beide op vrijdag nadat ze eerder in de week aanzienlijke winsten hadden geboekt op basis van vaccinoptimisme. Blijkbaar wekt dit vertrouwen, Brent olie sloot donderdag voor het eerst sinds maart dit jaar boven de 50 dollar per vat.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties