Er moet meer vaart komen in het vergroenen van het gewasbeschermingsmiddelenpakket, aldus staatssecretaris Martijn van Dam. Om dat te bereiken worden er meerdere acties ondernomen.
Ondanks een Green Deal groene gewasbeschermingsmiddelen, gaat het vergroenen van de gewasbeschermingsmiddelen niet snel genoeg. Die conclusie trok de staatssecretaris tijdens het maatschappelijke debat duurzame gewasbescherming begin februari.
Er is actie nodig om de verduurzaming van gewasbescherming te versnellen. Om dat te realiseren worden er een aantal acties ondernomen. Zo gaat het ministerie van Economische Zaken samen met het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de drempels voor de toelating van groene middelen verlagen en de toelatingsprocedures voor deze middelen versnellen.
Aan de productiekant gaat LTO dit voorjaar aan de hand van vijf pilots testen hoe de teelt van de bepaalde gewassen zo duurzaam mogelijk kan worden aangepakt. De pilots gaan draaien in de sierteelt onder glas, bollenteelt, fruitteelt en glasgroenteteelt. Vooralsnog wordt er voor de boomkwekerijsector geen pilot gestart.
Positieve insteek
Greenpeace start een positieve campagne om consumenten te helpen bij het kiezen voor duurzaam geteelde producten in supermarkten en tuinwinkels.
De brancheorganisaties van de voedselverwerkende industrie en tuinwinkels gaan hun leden actief wijzen op het belang van duurzame gewasbescherming als criterium bij het inkopen van groenten, fruit, bloemen en planten.