Tuinbouwsector minder hard geraakt door tweede coronagolf

De tweede corona-golf lijkt de tuinbouw in Nederland minder te raken dan de eerste. Producten uit de voedingstuinbouw en sierteelt worden nog goed verkocht, doordat de detailhandel in de meeste landen open mocht blijven. De vraag is of het daarbij blijft en wat het effect van de brexit zal zijn in 2021. Naar verwachting daalt de export van sierteeltproducten daardoor met ongeveer 15%, stellen sectorspecialisten van Rabobank in de nieuwste Tuinbouwupdate.

De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het vierde kwartaal van 2020 een waarde van 6,9. Alle deelsectoren presteren voldoende tot goed en het (sierteelt)-fonds vanuit de overheid is niet volledig gebruikt. Ook het uitstel dat Rabobank gaf op het aflossen van bedrijfsleningen bleek achteraf niet voor alle tuinbouwondernemers nodig, geeft sectorspecialist Lambert van Horen aan. Dit in tegenstelling tot ondernemers die rechtstreeks leveren aan foodservice, horeca of evenementen.

Sierteelt

In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de snijbloemen- en potplantenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg. “Verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen zijn sinds mei hoger dan in 2019”, geeft sectorspecialist Arne Bac aan. “De export van bloemen en planten was eind september nog 200 miljoen euro lager dan in 2019, maar de achterstand is wel minder geworden. Deze bedroeg eerder 500 miljoen euro.”

De tuincentra deden prima zaken met de verkoop van bomen, struiken en vaste planten. Doordat de aanvoer van bloemen uit Kenia en Ethiopië nog steeds achterliep op de verwachting (in september ca. 85% van de prognose), waren de prijzen voor het grootste deel van de snijbloemen hoger dan het afgelopen jaar.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties