Cursus werken met de zeis voor hoveniers in opleiding

Steeds meer landschapsbeheerders werken met de zeis in kleinschalig landschapsonderhoud. Ook voor hoveniers kan de zeis een interessante optie zijn, bijvoorbeeld om een bloemenweide in een tuin te maaien. Aeres MBO Velp huurde een specialist in om studenten een cursus werken met de zeis te geven.

Lang moet het van een vanzelfsprekende alledaagsheid zijn geweest dat gras met de zeis gemaaid werd. De eerste zeisen dateren van zo’n 2200 jaar geleden, terwijl de zeis tot ver in de 20e eeuw een algemeen gebruikt stuk gereedschap gebleven is.

Nu kent iedereen het gereedschap nog wel, maar dan meestal als attribuut van magere Hein, niet als gereedschap dat in de praktijk gebruikt wordt. Maar daarin komt verandering; de zeis wint aan populariteit.

Het zeisen heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere maaitechnieken. Docent Rick Jansen van Aeres MBO, die het initiatief nam voor de zeislessen: „Het is voor kleinschalige bloemenweides een prima alternatief voor een éénasser met een vingerbalk of een bosmaaier. Een zeis is stil, makkelijk mee te nemen en je kunt er verrassend veel werk mee verzetten. Daarbij heeft het ook een ambachtelijke charme, die een bepaalde groep hoveniers en hun klanten zeker aanspreekt.”

Populariteit van de zeis

Cursusleidster Sandy van den Ban van Zeisles.nl leerde werken met de zeis in Oostenrijk. Ze voltooide de opleiding tot zeisdocent van de Sensenverein Österreich. „In Oostenrijk is het zeisen veel populairder dan hier. Misschien ook omdat je daar meer plekken hebt die moeilijk bereikbaar zijn met machines. In Oostenrijk werken veel meer jonge mensen met de zeis. Het is daar ook echt een sport.”

Wel merkt Van den Ban dat de belangstelling voor de zeis in Nederland groeit. „Gedurende het seizoen geef ik om de week een cursus werken met de zeis voor acht personen en die is nagenoeg altijd volgeboekt.” Ook andere zeiscursussen, die vaak gegeven worden door provinciale stichtingen landschapsbeheer zijn vaak al snel vol.

Artikel

Klik hier voor het artikel in T+L 23 (met inlog) en lees hoe het zeisen in zijn gaat, hoe de cursusdag verliep en wat de studenten ervan vonden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties