Italiaanse onderzoekers verdacht van verspreiden Xylella

In Italië zijn onderzoekers aangeklaagd voor het bewust verspreiden van Xylella fastidiosa in olijfboomgaarden.

De internationale wetenschapssite Nature.com meldt dat tien Italiaanse onderzoekers worden onderzocht van mogelijke betrokkenheid bij de uitbraak van de quarantaine-bacterie in Puglia, Zuid-Italië.

Openbare aanklagers in Italië hebben computers en documenten van de onderzoekers in beslag genomen. Bewijsmateriaal is nog niet vrijgegeven, maar volgens de aanklagers is Xylella vanuit Californië geïmporteerd voor een workshop aan het Mediterranean Agronomic Institute in Bari in 2010. Daarna zou de bacterie zijn losgelaten in de omgeving of zijn ontsnapt vanuit veldonderzoek.

De verdachte onderzoekers ontkennen de aanklacht. Volgens hen is Xylella ook nooit gebruikt in de workshop. De meeste wetenschappers die betrokken zijn bij het quarantaine-onderzoek in Italië, gaan ervan uit dat de bacterie via koffieplanten uit Costa Rica is binnengekomen, omdat het om dezelfde dna-streng gaat.

Vanuit EU-regelgeving is Italië verplicht om de uitbraak in te dammen, en te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt in de EU. Italiaanse rechters hebben de uitvoering van het quarantaineplan voorlopig stopgezet. De Europese Commissie had Italië al op de vingers getikt omdat de uitvoering niet snel genoeg zou zijn.