Aanvoerregulering gerbera, potroos en potchrysant

Bij Royal FloraHolland is vanaf woensdag 4 november 2020 tijdelijk een aanvoerregulering van kracht voor de klokaanvoer van gerbera, potroos en potchrysant. Het Crisis Management Team (CMT) van de veiling heeft dit vanmorgen besloten. Door de tweede lockdown in diverse landen valt vraag weg.

De tweede coronagolf heeft in omliggende landen (zoals Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) geleid tot strengere maatregelen. RFH merkt dat de vraag aan het wegvallen is waardoor het aanbod van bloemen en planten op de klok toeneemt.

Aanvoerregulering

Het doordraaipercentage is voor sommige producten al opgelopen. De verwachting van RFH is dat dit mogelijk verder toeneemt. Om dit zo beperkt mogelijk te houden voert RFH vanaf woensdag 4 november voor de productgroepen gerbera, potchrysant en potroos  een aanvoerregulering in.

Op basis van de ontwikkeling in de markt voeren veilingmeesters en de FPC voorzitters intensief overleg. Per productgroep wordt dagelijks bepaald welk percentage de kweker van het dagvolume mag aanvoeren.

Voor een productgroep met een afnemende marktvraag kunnen veilingmeesters sturen op minder klokaanvoer. De regulering blijft van kracht totdat de markt herstelt.

De aanvoerregulering geeft op basis van de volumes over 2019 duidelijkheid over de maximaal aan te voeren aantallen voor de klok. De aanvoerregulering is alleen van toepassing voor de drie exportlocaties (Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg) en niet voor de locatie Eelde.

Belangrijke uitgangspunten in deze nieuwe aanvoerregulering voor gerbera, potroos en potchrysant:

  • -Iedere aanvoerder heeft een maximaal dagvolume per productgroep op basis van zijn totale volume in 2019 (aantal stuks in direct en klok).
  • -In het maximale dagvolume per productgroep telt zowel het directe volume als het klokvolume mee. Het klokvolume telt voor 100% mee en het directe volume voor 30%.
  • -RFH weegt ook het aantal handelsdagen (klok en direct) mee in de bepaling van het maximale dagvolume. Hiermee krijgen seizoenskwekers een dagvolume naar rato.
  • -De veilingmeester bepaalt per dag, per productgroep, het maximale percentage dat kwekers van hun dagvolume mogen aanvoeren voor de klok. Hiermee beperkt RFH de doordraai. De kweker mag zijn maximale aanvoer naar boven afronden tot een hele kar zodat altijd volle karren kunnen worden aangevoerd.
  • -RFH staat alleen A1 kwaliteit toe. Aanvoer van A2 en B kwaliteit wordt niet verhandeld, ook niet na een keuropmerking. Bij een keuropmerking wordt de aanvoerder uit het aanbod gehaald en krijgt de aanvoerder de keuze om de partij op te halen of om deze tegen kosten te laten vernietigen.
  • -Indien kwekers meer aanvoeren dan toegestaan worden de producten uit de aanvoer gehaald. De gehele aanvoer wordt tegen een vergoeding vernietigd.
  • -Voor aanvoerders die geen lid zijn, wordt, zoals eerder dit voorjaar is toegepast, dezelfde berekening aangehouden om tot het maximale dagvolume te komen, met een additionele reductie van 50%.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties