Limburgse aardwarmtebron failliet; sector wil garanties

Het faillissement van aardwarmtebedrijf CLG Geothermie in Limburg doet vrezen dat de overheid aardwarmte niet voldoende steunt, stelt Glastuinbouw Nederland. Het project leverde warmte vanaf 2015, maar lag sinds twee jaar stil na een lichte aardbeving in de diepe ondergrond. Deze maand zou duidelijkheid komen, omdat het ministerie van EZ het winningsplan moest beoordelen. Dat advies bleef uit. Daarop is faillissement aangevraagd.

Overleg met Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het ministerie lijkt te bevestigen dat de beoogde instemming er ook niet gaat komen, schrijft aandeelhouder en private gebiedsontwikkelaar Californië BV. Samen met drie telers is die organisatie aandeelhouder. De SodM lijkt de risico’s op aardbevingen niet volledig te kunnen uitsluiten, ondanks extern onderzoek dat die risico’s nuanceerde en de aandeelhouders zelf moesten financieren.

Moeilijk dossier
„De faillissementsaanvraag laat zien dat de overheid niet duidelijk is over de voorwaarden rond aardwarmte”, meent Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Zo werd de Limburgse aardwarmtebron stilgelegd vanwege mogelijke aardbevingsrisico‘s, terwijl dit risico volgens onderzoek heel beperkt is. Van der Tak vreest dat aardwarmte een gespreksonderwerp wordt in de onderhandelingen voor een nieuw Glastuinbouwakkoord.

De afgelopen maanden zijn vooral de CO2-voorziening en de ODE-tarieven besproken als voorwaarden voor een nieuw akkoord. „Ik hoop niet dat de ontwikkeling van geothermie in dat rijtje terechtkomt. We hebben als glastuinbouw en BV Nederland echt álle opties nodig om uiteindelijk klimaatneutraal te worden.”

Duitse modellen gebruiken
Volgens Jean Aerts, regiovoorzitter glastuinbouw van LLTB, zou SodM eens naar Duitsland moeten kijken. „Opvallend is dat vlak over de grens in Duitsland over dezelfde ondergrond heel anders wordt geoordeeld en met goede risicomodellen geothermie wordt ontwikkeld. Wij zullen nu moeten gaan bekijken welke andere opties we hebben: biomassa, ondiepe geothermie, waterstof? Ook hier zitten voor- en nadelen aan.”

Aardwarmte wordt hoofdpijndossier voor sector, vreest Glastuinbouw Nederland. – Foto: Gerard Boonekamp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties