Kleine glastuinbouwbedrijven hoeven mogelijk pas vanaf 2021 aan de zuiveringsplicht van afvalwater te voldoen. Dat is drie jaar later dan grotere bedrijven.
Dat staat in het Hoofdlijnenakkoord waterzuivering in de glastuinbouw, dat staatssecretaris Wilma Mansveld naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Een klein glastuinbouwbedrijf heeft een oppervlakte tot 2.500 m2 en/of een jaarlijkse stikstofemissie tot 25 kg per hectare. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu gaan nog afwegen of zo’n bedrijf meer tijd krijgt om te voldoen aan de zuiveringsplicht.
De zuiveringsplicht gaat vanaf 2018 landelijk gelden voor bedrijven met bedekte teelten, dus ook voor boomkwekerijen met bedekte containerteelt. De regelgeving hiervoor is nog niet duidelijk.
De verplichting zal in ieder geval niet gelden voor bedrijven die geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en geen afvalwater lozen.
Het Hoofdlijnenakkoord is gesloten door LTO Glaskracht Nederland, Nefyto, Unie van Waterschappen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Ctgb en de genoemde twee ministeries.