Het CPB verwacht in 2021 een economische groei van 3,5% na een verwachte krimp van 6% in 2020. Ook mijn collega’s van Rabobank research komen met klinkende cijfers voor de Eurozone, in 2021 economische groei 6,1% na een krimp van 9,1% in 2020. Van bijna alle bloemen en planten zitten de prijzen in de lift, historisch niet vertoond. Cijfers zoals hiervoor genoemd zijn natuurlijk prachtig. De veerkacht van de sierteelt is groot, de slapeloze nachten van maart en april zijn alweer vergeten. Wat een mooi nieuws allemaal, maar laat je geen zand in de ogen strooien. Ik worstel hiermee, misschien jullie ook wel? Ik denk namelijk dat we waakzaam moeten zijn, want er zijn een paar stevige onzekerheden die boven de markt hangen:
- Werkloosheidscijfers in gehele Eurozone zijn sterk toegenomen: Overheidsmaatregelen ten spijt, er zitten meer mensen thuis die in de realiteit van een uitkering zijn beland en daardoor simpelweg minder hebben te besteden.
- Ontwikkelingen Verenigd Koninkrijk (VK): de harde Brexit hangt nog steeds boven de markt. De beoogde importheffing van 8% lijkt niet veel, maar tel daarbij op de economische achteruitgang, valutadaling en de Engelse halsstarrigheid, dan is een krimp van de export op het VK zeker denkbaar. Ook Engelsen kunnen hun pond maar één keer uitgeven.
- Corona: Hoe lang gaat corona ons leven nog bepalen? Veel bedrijven hebben een terugkeer naar kantoor voorlopig nog uitgesteld. Thuiswerken lijkt nog steeds te zorgen voor de verkoop van meer bloemen en planten. Is een goed werkend vaccin dan in potentie de rem op de sierteeltverkopen?
- Corona maakt onzeker: in al onze belangrijkste afzetmarkten is corona nog steeds voorpagina nieuws. Nieuwe besmettingen, rode en oranje gebieden, wie het slechtste nieuws brengt, heeft de meeste kijkcijfers. Dit doet iets met mensen. We zijn het zat, willen er vanaf, maar niemand weet wanneer het klaar is. Nieuwe plannen belanden regelmatig in de koelkast, we wachten maar af tot betere tijden.
Wanneer ik bovenstaande opsomming teruglees denk ik, wat een chagrijn. Wil je nu nog kansen zien, of hoe zit dat? Tja, we zijn er nog niet, stelde ik hierboven al vast. Daarom even omdenken, met het volgende alternatieve scenario’s:
- Corona blijft met tijdelijke maatregelen onder controle, er zijn alleen lokale lockdowns maar geen generieke landenmaatregelen meer. De economie herstelt, de werkloosheid daalt, de bestedingendip blijkt tijdelijk en de vraag naar bloemen en planten houdt aan of neemt zelfs weer toe.
- Er wordt een handelsakkoord bereikt tussen EU en het VK. Economisch gezien herstelt het VK en de consumentenbestedingen aan de andere kant van het Kanaal blijven op niveau.
- Corona heeft een fundamentele gedragsverandering in consumenten besteding van bloemen en planten opgeleverd. Gezondheid en welzijn zijn een groot goed gebleken. Geen doos chocolade als cadeau bij een verjaardag, maar een mooie plant, een bos bloemen of een groente- of fruitbox is de norm. Ook vergroening van kantoren, (sport) kantines, restaurants en thuiswerkplekken is de normaalste zaak van de wereld geworden.
Bovenstaand geeft toch een heel ander gevoel. Daar krijg ik wel energie van. Welk scenario het ook wordt, onzekerheden horen bij het ondernemen. Bovenstaande vingeroefening met de scenario’s kunnen nuttig zijn om je te wapenen tegen onzekerheden. Achterliggende tijd hebben we gezien dat de sector daar succesvol in is geweest; Veerkracht als krachtig wapen tegen onzekerheden. Daar word ik wel blij van.