Nife: Gasbergingen minder snel gevuld

De koers van de lange termijncontracten is afgelopen week allereerst stijgend van aard geweest, om vervolgens weer wat te dalen richting de waardes waar de week mee was begonnen en is hiermee zoals gezegd weer bijna terug bij af. Deze koersbeweging kan verraderlijk zijn, omdat een opeenvolging van dergelijke trajecten uiteindelijk een structurele stijging kan veroorzaken; de prijs is immers in circa drie weken tijd een halve cent per kubieke meter gas gestegen. Voor de korte termijncontracten is de koers licht gedaald, ondanks dat de aanvoer van LNG laag is, waaruit geconcludeerd kan worden dat de vraag zeer laag is. Door de grote opwek van zon- en windinstallaties is er ook relatief weinig vraag naar gas voor de opwek van elektra. De opslagbergingen zijn in Europa voor ruim 80% gevuld en in Nederland voor circa 75%, maar doordat de aanvoer van gas inmiddels wat lager is geworden is de vulling van de bergingen in tempo iets aan het afvlakken.

CO2-emissierechten drijven de prijs van elektra op
Een stijging van de CO2-emissierechten veroorzaakt een stijgende koers van de elektraprijzen voor de lange termijn. De stijging van de emissierechten is niet een gevolg van vrije markwerking, de vraag naar deze rechten is dit jaar juist een stuk lager dan voorgaande jaren. De hogere koers van de emissierechten wordt veroorzaakt door geruchten vanuit Brussel waar gewikt en gewogen wordt om een minimum prijs in te stellen die stukken hoger ligt dan het huidige niveau. Uitgangspunt in de beslissing om de kosten van deze rechten te gaan verhogen is om op deze manier structureel te zorgen voor minder uitstoot van CO2, ook in het tijdperk na de corona uitbraak. Voor de korte termijncontracten zijn de weersomstandigheden van grote invloed op de koersbeweging en niet de koers van de CO2-emissierechten. Ook het opgestelde vermogen van de zon- en windinstallaties bij elkaar bepaald de prijs van de korte termijncontracten. Uit cijfers blijkt volgens analisten dat de opwek door zonne-installaties dit jaar met meer dan 50% gestegen is en voor windinstallaties met circa 30% en het einde van deze groei is nog niet inzicht.

Op Vlieland is de stijging van elektra opwek met renewables dermate groot, dat er een overschot is. Deze situatie is mede ontstaan doordat de overproductie niet terug geleverd kan worden door de te kleine kabels die niet toereikend zijn om het aanbod voor teruglevering te verwerken. De oplossing kan zijn om een nieuwe kabel door de Waddenzee aan te leggen, tenzij de overproductie wordt opgeslagen in batterijen of wellicht waterstof.

Tegenslag voor Amerikaanse olie-industrie
In sommige delen van de wereld is er sprake van een voorzichtig economische herstel. De Duitse industriële activiteiten evenals de productieactiviteiten in China zijn weer volledig in proces.

De pandemie van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de wereldwijde vraag naar olie van een klif is gedaald, met een daling van de Amerikaanse consumptie tot niveaus die bijna vier decennia geleden voor het laatst werden gezien. Met een wereldwijde olieproductie op recordhoogte overwon het aanbod snel de vraag, wat leidde tot een acute opslagcrisis die de historische olieprijscrash veroorzaakte.

Olieproducenten verlaagden hun productie en dit blijkt succes op te leveren, de laatste trends in de olieprijs bevestigen dat productieverlagingen inderdaad werken, als deze daadwerkelijk worden nagekomen door alle leden van de OPEC+. Nu de huidige afspraak over het bezuinigingsniveau eind juli ten einde loopt, zal het interessant zijn om te zien of de OPEC+ overstag gaat met een door Saoedi Arabië geliefde productie verhoging. De Saoedi’s zouden volgens marktkenners Rusland willen overhalen om de productie te verhogen met circa 2 miljoen vaten per dag.

In de VS hebben ze andere zorgen, daar heeft een rechter besloten dat uiterlijk 5 augustus de werkzaamheden voor de aanleg van de omstreden en belangrijke Dakota Access-oliepijpleiding stilgelegd moeten zijn. Dit is een flinke tegenslag voor President Trump en de Amerikaanse olie-industrie, maar een grote overwinning voor de indianenstammen die al jaren strijd leveren tegen de oliepijpleiding die dwars door een meer (Oaha) loopt en langs het reservaat van Standing Rock en de Sioux-stam.

Deze energie-analyse wordt verzorgd door Nife

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties