Ethiopische kwekerijen dicht door wantoestand na moord

Als reactie op het neerschieten van protestzanger en activist Hachalu Hundessa, is het chaos in een groot deel van Ethiopië. Wegblokkades, rellen en onlusten zorgen ervoor de ook de kwekerijen in het land dinsdag 30 juni gesloten bleven. Zorgen zijn er over komende dagen.

 

De 34-jarige Hachalu Hundessa, lid van de Oromo’s, ’s lands grootste etnische groep, werd maandag 29 juni in de avond neergeschoten in hoofdstad Addis Abeba. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de schietpartij. De zanger was een bekend protestzanger die opkwam voor de Oromo’s en ageerde tegen de huidige regering. Als reactie op zijn dood kwamen gisteravond al ongeregeldheden op gang. De situatie in Ethiopië staat al enige tijd onder spanning. Dat verergerde mede omdat verkiezingen dit jaar vanwege het coronavirus al een paar keer zijn uitgesteld.

Kwekerijen dicht

De hele regio Oromia lag dinsdag plat, laten siertelers uit dat gebied weten. Wegen waren afgesloten, het vliegveld in Addis Abeba was dicht en diverse rellen beheersten het straatbeeld. Kwekerijen bleven die dag gesloten. Telers zijn blij dat ze maandagavond hun bloemen nog per vliegtuig konden exporteren, zodat uitpakkers in bijvoorbeeld Aalsmeer deze week nog enige voorraad hebben. De situatie is zorgelijk. Per dag moet worden bekeken of het weer veilig is om het dagelijkse leven op te pakken, geven telers aan.

In Ethiopië is een nieuw sierteeltproject van 500ha in de maak. Nederlandse en Ethiopische overheden en drie Nederlandse siertelers zijn nauw bij het project betrokken.

Oromo’s

Oromia is qua bevolking en oppervlakte de grootste regio van Ethiopië. Er wonen ruim 27 miljoen mensen. De Oromo’s klagen al lang over hun afnemende economische en politieke invloed. De huidige premier, Abiy Ahmed, schreef bij de verkiezingen in 2018 geschiedenis door als eerste Oromo de hoogste politieke functie van het land te bereiken. De doodgeschoten zanger Hachalu Hundessa was de soundtrack van de Oromo-revolutie schreef Awol Allo, docent rechten aan de Keele University in Engeland in maart 2018

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties