Als je straks nog bomen wilt leveren voor het Duitse landschap, moet je gecertificeerd zijn, anders is de markt voor je dicht. Dat was de boodschap van de Duitse kweker Christoph Dirksen en ZgG-beheerder Niels Sommer woensdag op Expo TCO.
Woensdag spraken Dirksen (bedrijfsleider Wilhelm Ley Baumschulen en eerste ZgG-deelnemer) en Sommer (beheerder van certificeringssysteem ZgG) op een symposium over gebiedseigen in Duitsland.
Over vijf jaar is gebiedseigen plantmateriaal wettelijk verplicht in het Duitse landschap. „In onze vrije natuur”, verduidelijkte Dirksen. „Dat is zo’n 90% van ons land; daar bepaalt de wetgever wat we moeten planten. Op de overige 10%, in stedelijk gebied, mogen planologen nog bepalen.”
Al het plantmateriaal moet erkend gebiedseigen zijn, ofwel geproduceerd zijn op een gecertificeerd bedrijf, benadrukte Sommer. „We weten niet hoe groot de markt zal zijn na 2020, en wij wilden die Duitse verplichting ook niet. Maar als je wilt meedoen, moet je gecertificeerd zijn. Anders is de deur naar de markt gesloten.”
Dirksen hamerde op een correcte administratie van voorraden op kwekerijen. Hij wees naar Nederlandse kwekers. „U heeft allemaal een goede boekhouding, maar bedenk wel dat u bomen voor gebiedseigen, dus zaailingen, duidelijk moet onderscheiden van reguliere veredelde bomen. U moet ook papieren leveren bij het materiaal vanaf zaad.”
De verdeling van Duitsland in zes Vorkommensgebiete maakt de gebiedseigen markt ingewikkeld. „Stel dat u alleen maar de 20 belangrijkste boomsoorten wilt leveren in al die gebieden, dan moet u 120 verschillende herkomsten in productie nemen”, schetste Dirksen.
Geen forumdiscussie
Na de sprekers was er een forumdiscussie gepland, maar vanuit de zaal kwam geen enkele vraag over het thema. Er waren hooguit 25 aanwezigen, vooral bestuurders. De belangstelling vanuit TCO-kwekers was gering. Waarschijnlijk omdat ze op de beurs stonden, of omdat ze de Duitse materie moeilijk begrijpen, zo hoorde je op Expo TCO.
De deelname aan ZgG groeit echter, aldus Sommer. „Iedere maand melden kwekers zich wel aan. Vooral uit Duitsland, maar we hebben nu ook weer vier aanmeldingen vanuit Nederland binnen.” Er zijn nu ruim vijftig ZgG-bedrijven, waaronder vier Nederlandse.