De tuinbouwexport was in april 2020 11 procent lager dan in april 2019. De daling was met 35 procent het hoogst voor de export van snijbloemen. Dat melden het CBS en onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research.
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.Na snijbloemen kromp de export van planten, boomkwekerijproducten en bloembollen met 18 procent. De export van groenten kromp met slechts 1 procent. De export van fruit nam in april 2020 nog licht toe (2 procent), maar wel aanzienlijk minder dan in de eraan voorafgaande maanden. Voor alle branches binnen de tuinbouw zwakte de export sinds januari 2020 elke maand verder af.
Sterker uit de crisis
De exportdip in maart en april laat zijn sporen achter, maar voor diverse producten is de afzet aan het herstellen. Veel bedrijven hebben het nog wel zwaar: ze zijn door de crisis het vet op de botten kwijtgeraakt en zullen voorzichtiger zijn met investeren in bijvoorbeeld duurzame innovaties. „Ons internationale model heeft ons ver gebracht, maar handelsbelemmeringen en protectionisme liggen op de loer”, aldus Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland. Zij gelooft in de veerkracht van het cluster en verwacht dat de tuinbouw sterker uit de crisis komt.
Uit de donderdag 25 juni gepubliceerde CBS-cijfers blijkt ook dat bedrijven in de tuinbouwketen in 2018 21,1 miljard euro bijdroegen aan de Nederlandse economie. Dat is 2,7 procent van het het BBP (Bruto Binnenlands Product). Het is daarmee ruim 2 keer groter dan Schiphol. De tuinbouwketen is goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid. Het betrof 254 duizend arbeidsjaren in 2018. Daarbij gaat het zowel om mensen die bij de tuinbouwbedrijven zelf werken, als mensen die indirect werkzaam zijn in de keten.
De link naar het CBS rapport Tuinbouwcijfers 2019